maanantaina, maaliskuuta 03, 2008

Nappularalli

Huh, että onkin vaikeaa löytää koiralle sitä sopivaa nappulaa. Varsinkin noissa jenkkiruoissa on kaikissa paljon maissia, missä ei ole mitään tolkkua. (Syy on tietenkin se, että maissi on rapakon takana halpa raaka-aine, eri asia on sitten kuinka hyvin se sulaa koiran vatsassa tai miten koira käyttää sitä hyödykseen. Omien tietojeni mukaan huonosti.)

Normaalisti Muusa syö päivän toisen aterian nappulaa ja toisen jotain tekemääni sörsseliä barf / omat mössöt -tyyliin.

Tässä joitakin yleisiä kriteereitä, joita nappulalta vaadin:
- Nappulassa oltava eniten lihaa, eikä esim. sitä maissia
- Liha vois mielellään olla oikeasti lihaa (sillon kyljessä lukee esim. kananliha) eikä jotain teurasjätettä (jolloin kyljessä lukee esim. kanaa)
- Monipuolinen / järkevä viljavalikoima.
- Mielummin merilevää kuin hiivaaa B-vitamiinin lähteenä. (En halua kroonista hiivatulehdusta eism. koirani korviin...)
- Kohtuullinen hehkutusjäännös = tuhkan määrä

Muusa vaatii:
- Hyvä maku
- Pitää mahan kunnossa
- Mielummin pienikoiset nappulat kuin törkeän suuret
- Pitää karvan hyväkuntoisena
- Silmät eivät rähmi (tämän yhteydestä ruokintaan minulla ei ole varmuutta...)

Seuraavassa vertailen kaikkia niitä nappuloita, joita koiralleni olen syöttänyt. Tässä vertailussa ei kiinnitetä huomiota hintaan, koska tärkeintä on kuitenkin koiran hyvinvointi.

Pentunappulat:

Nutro Choice Puppy Medium
Ainekset kohdallaan, pentuna Muusalle ei vaan meinannut mitenkään maistua nappulat.

Hill's Science Plan Puppy (kana)
Sisältää paljon maissia, lihastakaan ei takeita (pakkauksessa lukee vain kana). Koiran kakka oudon keltaista ja silmät rähmivät. Aluksi maistui Muusalle, sitten ei.

Nutragold Puppy
Sisällössä muuten kaikki ok, paitsi lihasta ei taaskaan voi tietää mitä teurasjätettä se oikeasti on. Muusall ei maistunut lainkaan.

Royal Canin Medium Junior
Sisältö vähän niin ja näin. Todella maistuva Muusan mielestä, joten tällä mentiin pentuaika loppuun.

Aikuisten ruoat:

Royal Canin Medium Adult
Kauhean iso nappula, Muusa ei tykännyt syödä. Maha oli kovalla ja Muusa joutui ähistelemään pökäleitänsä. Sisältö ei niin minun mieleen (sekä maissia että hiivaa). Lihan lienee oikeasti lihaa kuitenkin, siitä plussaa.

Royal Canin Medium Sensible
Hyh, minkä hajuinen nappula, ei maistunut ollenkaan Muusalle ja maha oli ihan yhtä huonona kuin edellisessäkin saman valmistajan aikuistutotteessa. Sisälsi kuitenkin vähemmän maissia :)

Nutragold Adult
Ihan tismalleen sama juttu kuin penturuoassa, ei maistunut Muusalle lainkaan.

Hill's Science Diet Canine Adult (kana)
Sisällössä ei mitään, mikä varsinaisesti miellyttäisi minua. Muusa söi kuitenkin tätä mielellään ja maha pysyi kunnossa. Kakka ällöttävän keltaista, kuten penturuoankin kanssa.

Nutro Choice Holistic Care
Tätä on nyt menossa. Toistaiseksi vaikuttaa hyvin lupaavalta. Maistuu Muusalle. Minä olen tyytyväinen sisältöön. Toivotaan, että ralli loppuisi tähän.

Analyysi: raakavalkuainen 27,5 %, raakarasva 14,0 %, raakakuitu 3,0 %, kosteus 9,0 %, hehkutusjäännös 8,5 %, kalsium 1,8 %, fosfori 1,2 %, A vitamiini 15.000 ky, D vitamiini 1.700 ky
Valmistusaineet: kuivabroilerliha, ruskea riisi, riisi, kuivalampaanliha, auringonkukkaöljy (väh. 4,5 %), siipikarjanrasva (väh. 4 %), kuivalohi, pellavansiemen, kaurajauho, kuiva-alfalfa, juurikaskuitu, kuivatomaatti, karpalojauhe, menhaden-kalaöljy (väh. 0,5 %), kaliumkloridi, kuivamerilevä, kuivattu Bacillus Licheniformis, kuivattu Bacillus Subitilis. Lisätty antioksidanttina luonnollista tokoferoliuutetta. Ei sisällä suolaa, väri- tai säilöntäaineita, eikä kemiallisia antioksidantteja.

(Laitoin nämä tähän, että Loviisa voi hetken päästä käydä kommentoimassa onko puutteita :)

9 kommenttia:

Lousku kirjoitti...

Pisti silmään, että E-vitamiinista ei sanottu mitään. Samoin rasvaa vois olla vähän enemmän (nimenomaan eläinrasvaa, se on se koiralle tärkein). Mut muuten ihan hyvää perusruokaa.

Hiivasta vielä sen verran, että jos hiivaongelmia ei ole koiralla ollut, ei syytä hiivan välttelemiseen ole. Sensijaan, jos koiralla on taipumusta hiivan liialliseen lisääntymiseen, kannattaa sitä ruoassa karsastaa. B-vitamiinin lähteenä se on sinänsä ihan hyvä.

Lotta K kirjoitti...

Mutku mä oon traumatisoitunut, niin mä välttelen sitä :)

_ kirjoitti...

Tokoferoliuutetta kannattaa lisätä Muusan ruokaan n. neljä tuntia ennen tokoilua.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.proformancepet.com/premadult.html

Tää maistui meillä ihan törkysen hyvin, mutta taidat vältellä jo riisinkin vuoksi. :)

Nyt Purinaa säkki menossa, ei maistu kummallekaan niin millään ilman lisälihoja...

Susulla toi Proformance ollu ainoa täysin toimiva safka (parikyt euroa kalliimpi Hill's kaikista paskin) mutta sitä ei olla kauaa keretty popsimaankaan. Purina hommattiin nyt kun en laiskana tyhmänä saanu aikaseks hakea kauempaa toista.

Sanna kirjoitti...

Todella kattavan vertailun olet tehnyt. Meillä on menossa Nutron adultista kana, holisticia oon ostanut säkin, koska tykästyin monipuoliseen sisältöön, mutta siinä vähemmän rasvaa ja koitan "lihottaa" Mikelsonia.

Meillä koitettiin Eukanubaa näytepakkaus ja tämä myös maistui, mutta koska Nutron ruuat on sopineet en nähnyt tarpeelliseksi vaihtaa.
http://www.eukanuba-eu.com/Suomi/step3_medium-adult.htm

Mirka kirjoitti...

Meillä syö Irkku tuota Nutron penturuokaa eikä maistu...

Weera kirjoitti...

Meillä Royal caninin medium adult. Penturuokaa kokeilin aikoinaan useampaa, mutta tuohon jotenkin jämähtänyt. Kakka hyvää, maha toimii, ei iho- eikä korvaongelmia.

Kertokaahan ihmiset sitten jos löydätte jonkun tosi mainion merkin ja tuotteen. Ei noita viitti ihan hintansakaan ja suurten pakkauskokojen takia alkaa umpimähkään testailemaan. Näytepusseja kun ei ole kaikilla merkeillä.

Lousku kirjoitti...

Tuli vielä mieleen, että mikä vika siinä teurasjätteessä on? Nokat, sulat, koivet,siivet ja nahka ovat toki ravintoköyhää ja sikäli huonoa, mutta sitten taas sisäelimet, ihmisille maistumattomat lihaosat ja luut ovat koiralle ihan kelpo syötävää...ihrasta puhumattakaan.

Anonyymi kirjoitti...

Olipa mielenkiintoinen ruokavertailu. Meilläkin on painittu erilaisten ongelmien kanssa ja mm. hiiva on ollut yksi ikävimmistä ongelmista. Sulla on hyviä pointteja, joista osa on kyllä jäänyt multa huomaamatta ja pitääkin käydä tarkistamassa ne Leevin nykyisestä ruoasta.

Palaillaan taas tuolla BH-foorumilla ;)