Aluksi ajattelin, että tämä johtuu muutosta ja koira kyllä rauhoittuu uuteen kotiin tottuessa. Kun näin ei tapahtunut, mietin Kurun vaikutusta muusan levottomuuteen. Muusa käyttäytyy kuitenkin ihan samalla tavalla riippumatta siitä, onko toinen koira kotona tai mukana vai ei. Näin tapahtuu myös riippumatta siitä kuinka paljon virikkeitä ja aktiviteetteja Muusalle järjestää, eli kyse ei ole toimettomuudesta tai ylienergisyydestä. Uusi asunto antaa toki loistavat puitteet kyttäämiselle: kolmeen eri suuntaan aukeavat isot ikkunat, joista yksi ulottuu lattiasta kattoon. Metroasemalla, kadulla ja kävelytiellä riittää Muusalle kyllä tapahtumia raportoitavaksi.
Mielestäni kyse on Muusan reviiritietoisuuden lisääntymisestä iän myötä. Luonnetestissä opin sen, että Muusa puolustaa nimenomaan itseään ja omaa reviiriään, ei minua. Nykyään Muusa jostain syystä kokee, että muut koirat ovat uhka tullessaan liian lähelle tai hänen reviirilleen ja aikuistumisen myötä Muusalla on riittävästi rohkeutta ja terävyyttä ryhtyä välittömästi hätyytyspuuhiin.
Pari kertaa koira on päässyt vahingossa vapaaksi rähinätilanteessa ja havainto sen käyttäytymisestä on mielenkiintoinen ja vahvistaa teoriaani: Muusa ei ryhdykään tappelemaan tai käy koiriin kiinni, vaan se pyrkii ajamaan tunkeilija pois. Tämä tapahtuu vimmatusti haukkumalla vieraiden koirien kintereillä. Muusa on myös kerran Kurikassa onnistunut häätämään omalle pihalle tulleen vieraan ajokoiran kirjaimellisesti ajamalla sen pois. Näin Muusa on onnistunut tekemään rähinästä kannattavaa paitsi yksittäisen onnistuneen pois ajamisen ansiosta, etenkin ikkunassa rähisemällä. Ohikulkevat koirathan menevät lopulta aina pois, eikä Muusa tiedä, että sen rähinällä ei ole vaikutusta asiaan.
Tokomestoilla
Monet kotieläimet puolustavat vähintään pesäänsä, useat myös ruokailupaikkojaan tai muuta kotialuettaan. Lemmikkikoirien reviirinä ovat yleensä koti ja sen välittömässä läheisyydessä olevat tilat kuten rappukäytävät ja pihapiirit. Reviiri saattaa kuitenkin ulottua myös sellaisille alueille, joissa koiran kanssa käydään usein. Koirat saattavat esimerkiksi puolustaa tuttua koirapuistoa vierailta koirilta tai lähimaaston ulkoilupolkuja kuin ne olisivat sen omaa aluetta. Myös autoa lähestyvät vieraat koirat ja joskus jopa ihmiset saattavat kuulla kunniansa.
Aivan nuoret pennut eivät yleensä vielä puolusta kotialuettaan. Ongelmalliseksi ihmiset kokevat reviirin puolustamisen yleensä siinä vaiheessa, kun koira alkaa olla yli vuoden, joskus jopa kolme vuotta.
Vaikka reviirin puolustaminen on luonnollista, käytös voi voimistua, jos koira harjoittaa sitä usein. Siksi siihen kannattaa puuttua ajoissa ja ainoalla todella toimivalla tavalla: poistetaan käyttäytymisen syy eli vaikutetaan siihen, millaisena koira kokee vieraat koirat ja ihmiset.
Tuire Kaimio: Koirien käyttäytyminen (s. 287-292)
Tämän logiikan mukaan Muusalle pitäisi saada jotenkin kerrottua, että muut koirat eivät uhkaa sitä ja saada Muusa sietämään niiden olo omalla reviirillä. Käytännössä kaikkiin kolmeen tilanteeseen tarvitaan paljon harjoituksia ja asteittaista siedättämistä.
Ikkunassa kyttääminen:
Muusa pitäisi päästä palkkaamaan siitä, että se huomaa vieraan koiran reviirillään, mutta ei reagoi siihen. Samalla on pidettävä huoli, että Muusa ei saa koiria menemään pois rähjäämisellä. Käytännössä voin itse alkaa kytätä ohikulkevia koiria ja yrittää olla ajoissa namien kanssa palkkaamassa Muusaa ennen kun se aloittaa rähinän. Toinen vaihtoehto on järjestetyt ohikulkijat, jollaisiksi saa ilmoittautua vapaaehtoiset :D Tällä hetkellä Muusan kyttäysikkuna on peitetty, ja ajattelin pitää sen avoimena vain harjoitusten ajan.
Rähjäämisestä kieltäminen on kuitenkin kaksi piippuinen juttu: jos ihmiset hermostuvat, on samalla kerrottu koiralle, että tässä todellakin oli jokin uhkaava ja kiihdyttävä tilanne. Toistaiseksi pakotteista on oluut käytössä haukkupanta (panta kaulassa Muusa vinkuu, mutta ei hauku), suikupullo ja omaan huoneeseen eristäminen silloin, kun Muusa tekee jotain, mikä on kiellettyä. Näihin kaikkiin liittyy kuitenkin se, että koiralle mahdollisesti tehdään jostain jo valmiiksi uhkaavasta entistä epämiellyttävämpää. Toisaalta kukaan ei kestä 10 min välein ikkunassa vinkuvaa / haukkuvaa koiraa.
Ohitukset:
Ohitusten harjoitteleminen pitää aloittaa niin kaukaa, että Muusa ei vielä reagoi ja palkata siitä, että toinen koira on huomattu, mutta sille ei ole huudettu. Siedättämisessä siirrytään hitaasti haastavampiin etäisyyksiin varoen ylittämästä koiran reagointikynnystä. Jos rähinää syntyy, pitää palata alkuun tai reilusti taakse päin. Koko siedättämisen aikana ei tietenkään saisi tulla sellaisia tilanteita, joissa Muusa joutuu liian lähelle toisia koiria tai pääsee rähisemään, mikä on kaupunkilenkkeilyssä aavistuksen haastavaa.
Autossa rähjääminen:
Periaatteessa samat harjoitukset kuin ikkunassa rähjäämiseen, autoon tosin luultavasti tarvitaan avustaja.
Jep, vähän projektia pukkaa!
2 kommenttia:
Meillä Miki on alkanut kanssa haukkua ihmisiä ja koiria joitaa se tähyää ikkunasta. Tämä ei ole kovin usein tapahtuvaa mutta ainakin kerran päivässä saa kiittää vahtimisesta. Mäkin yhditin tän toisen koiran tuloon, mutta vissiin niin ei oo.
Ulkona ollessaan ei kiinnitä ihmisiin huomiota/ilmoita niistä ennenkö joku astuu pihaan. Koiriin ei pääsääntöisesti reagoi lenkillä, mutta autossa kyllä ilmoittaa välillä sekä ihmisistä että koirista, varsinkin punaisissa liikennevaloissa ja silloin kun ollaan menossa johonkin kivan paikkaan ja on jo valmiiksi kierroksilla.
Sun tekstit on aina niin valaisevia ja niistä oppii hyvin.
Siis voihan toki olla, että toisen koiran tulo vielä lisää pönkittää vahtihimoja. Ilmiö ja ratkaisukeinot ovat kuitenkin samat :D
Ja onhan pinseri vahtikoira, joten vahtiminen on sille erittäin ominaista. Häiritsevissä määrin se on kuitenkin mielestäni ongelma, varsinkin jos koira todella menee kamalille kierroksille monta kertaa päivässä ihan turhasta, kuten meillä.
Meillä on onneksi sisällä wuffittelu vähentynyt huomattavasti tällä viikolla alaikkunan peittämisen ja lukuisten onnistuneiden ohitusharjoitusten jälkeen. (Olen saanut jopa kahden koiran kanssa samanaikaisesti unelmaohituksia hihnassa :D)
Muusalla tää pääs tosiaan ryöpsähtämään aika pahaksi sairasloman aikana, kun vielä oikein petasin sille täydellisen vahtipaikan ja sillä oli tietenkin valmiiksi tekemisen puutetta jne. Ja kipeänä ollessaan Muusa on aina reagoinut voimakkaammin muihin koiriin, mikä on luonnollista, koska silloin se tietenkin kokee eniten tarvetta puolustaa itseään, kun ei ole kunnossa.
Itsekin tässä koko ajan oppimassa :D
Lähetä kommentti