maanantaina, marraskuuta 19, 2012

Ralli uudessa kodissa

Alusta asti Ralli on ollut iloinen, reipas ja touhukas uudessa kodissa. Hampailla on ehditty maistaa monenmoista sekä sallittua että ei niin toivottua asiaa. Listasin tähän Rallin ensimmäisen viikon tärkeimpiä uusia juttuja. Näiden lisäksi Ralli on ehtinyt käydä juhlissa ihasteltavana ja agilitykisoissa sylikoirana, sekä painimassa toisen vesikoirapennun kanssa.


Muusaan tutustuminen
Muusaan tutustuminen ei ole sujunut ihan niin nopeasti, kuin olisin toivonut. Muusa selkeästi väsyy pennun leikkimisyrityksiin ja etenkin iillalla, jolloin Muusa hakeutuu itse nukkumaan, ärisee helposti Rallille. Koska Muusa tarvitsee selkeästi enemmän aikaa ja omaa rauhaa, on parempi pitää koiria samassa tilassa vain valvotusti. Toisin sanottuna Ralli viettää yöt keittiössä, missä se suorittaa myös muita yksinoloharjoituksia. Eli Rallin paikka on tällä hetkellä keittiö ja Muusan olohuone silloin, kun kukaan ei ole vahtimassa.

Yöt uudessa kodissa
Tästä seuraa se, että Ralli on nyt vaan pakko tottua olemaan yöt keittiössä kompostikehikkoaidan takana. No, kamala huutohan siitä aluksi tuli. Ekana yönä viihdytettiin naapureita vinkumalla ja ulvomalla sekä ennen nukkumista että kerran keskellä yötä ja toisena illan lisäksi kaksi kertaa keskellä yötä. Arvatenkin mun on pakko mennä koiran luokse, koska sitä ei kovin pitkää voi kerrostalossa ulvottaa, vaikka koiraa tulisi välttää opettamasta siihen, että se saa metelöimällä haluamansa. Ihmettelin meteliä, koska yksinoloharjoitukset sujuvat oikein mallikkaasti, eikä vastaavaa ongelmaa niihin liity. Kunnes keksin, että kiihoke huutoon voikin olla se, että koira näkee meidät aidan takana koko ajan. Kuitenkaan aidan peittäminen toisen yön jälkeen ei auttanut, sen sijaan patjan roudaaminen aivan aidan viereen on tuonut meille rauhalliset yöt. Pikkuhiljaa alan sitten siirtämään itseäni koirasta kauemmas nukkumaan. Pääasia kuitenkin on, että koira tällä hetkellä nukkuu tyytyväisenä siellä, missä haluan sen nukkuvan.

Tarpeidentekopaikka
Koska aina ei kuitenkaan ehdi viedä pentua ulos (esim. yöllä), on tärkeää, että pennulla on myös sisällä osoitettu tarpeidentekopaikka. Meillä sisällä tarpeidentekopaikka on paperille. Toki pentua viedään ulos niin paljon kuin suinkin mahdollista, että tarpeidenteko ulos vahvistuu. Kasvattajan luona koko pentujen alue oli vuorattu pehmeällä, joten Ralli pitää opettaa paperille. Tarvitaan kärsivällisyyttä, paljon talouspaperia ja lukuisia lattialla kontattuja kuuraushetkiä. Aika nopeasti Ralli tosin tajusi tämän, koska sisältä on kaikki matot viety pois. Mutta on silti ehtinyt jo sekä pissata että kakata mun sänkyyn. Niin kauan kun koira on keittiössä, missä paperitkin, osuu aika hyvin papereille, mutta heti jos sen päästää olohuoneeseen, on sänky vaarassa.

Yksinolo
yksinolon opettelu aloitettiin heti ensimmäisenä iltana, koska Muusan eroahdistusongelmien jälkeen tästä on tullut mulle melkoisen tärkeä juttu. No, Ralli on ollut oikein mallioppilas yksinoloharjoituksissa ja tätä kirjoittaessa teen jo Muusan lenkit siten, että Ralli jää tänne nukkumaan ihan täysin yksin. Ei metelöi tai ole levoton tai muutakaan, mutta toistaiseksi olen toki katsonut hetket siten, että koira on jo valmiiksi rauhallinen eli nukkumassa / käymässä nukkumaan.

AutoiluEnsimmäisellä automatkallan Ralli hieman vinkui ja ulisi, mutta asettui kuitenkin matkustamaan sylissäni loppumatkasta. Autoilua ollaan päästy harjottelemaan matkustamalla sylissä, pelkääjän paikalla jaloissa ja takakontissa. Niin hyvin ollaan edetty, että Ralli on jo ollut takakontissa yksinkin. Ihanasti nukkuu ja tuhisee vaan siellä, just niin kun haluankin. Oppimista varmasti edesauttaa se, että pennut ovat päässeet jo kasvattajan luona emänsä kanssa autoilemaan ainakin pariin otteeseen.

Metrolla ajaminen
Metroonkin ollaan jo ehditty tutustua. Aluksi vähän jännitti poikaa metroasemalla junan meteli, mutta matkustaminen on silti Rallista kivaa. Metrossa ollaan oltu toistaiseksi vain sylissä.Leikkiminen
Tärkein asia, mitä tulevalle harrastuskoiralle voi tässä vaiheessa opettaa on leikkiminen ohjaajan kanssa. Rallilla on hurjasti leluja, joilla on leikitty kaikenlaisia leikkejä sekä sisällä että ulkona. Lisäksi on leikitty myös ilman leluja. Lisäksi on käyty Vuokkoset Areenalla leikkimässä. Muusalla ja Rallilla oli ehkä ensimmäisen kerran hauskaa yhdessä, kun Muusa juoksi lelu suussa ja Ralli yritti pysyä perässä. Lelut ja leikki on parasta, mitä Ralli tiettää, nameista se ei sen sijaan ymmärrä yhtään mitään vielä.Ei kommentteja: