perjantaina, huhtikuuta 24, 2009

Koiranpäivä

Tänä vuonna järjestetään ensimmäinen valtakunnallinen koiranpäivä - tänään 24.4. Muusa toivottaa oikein aurinkoista ja ihanaa päivää kaikille koirille ja koirien ystäville!

Ensimmäinen viikko juoksuja on takana. Neidillä on maha kamalan sekaisin pöksyjen syömisestä. En raaskisi laittaa sille tötteröä päähän, mutta toisaalta vaihtoehdot ovat: lisää pöksyjen syöntiä ja mahakipua tai todella verinen sohva ja sänky ynnä muuta ihanaa.

Joskus aikaisemmin olen kertonut, että aion streriloida Muusan. Tämä päätös pitää, sillä Muusa kärsii todella voimakkaasta valeraskaudesta, joka ilmenee apaattisuutena. Lisäksi kohtu- ja munasarjasyövän sekä vanhoilla koirilla yleisen kohtutulehduksen riski poistuu kokonaan. Avainkysymykseksi onkin muodostunut: koska?

Haluan, että koirani luonnetestataan ennen sterilointia, vaikka narttukoirilla steriloinnin ei pitäisi juurikaan luonteeseen vaikuttaa. Lähinnä haluan, että Muusan luonne on kokonaan kehittynyt sellaiseksi kun se on kehittyäkseen ennen sterilointia. Tämän lisäksi haluan, että Kurun ja Muusan välit ovat kehittyneet ja vakiintuneet sellaiselle tasolle jota esimerkiski Kurun mahdollinen murrosikä ei horjuta. Toisaalta olisi kivempaa jos Muusa saisi olla toipilaana ilman ympärillä hyörivää porokoiran nulikkaa (syyskuusta lähtien asuvat yhdessä).

Erityisesti minua on askarruttanu estrogeenin tuotannon loppumisesta väistämättä seuraava testosteronin suhteellisen määrän kasvu koiran elimistössä. Suuret määrät testosteronia lisäävät agressiivisuutta. Tämä on syy, miksi haluan, että koirani on aikuinen, eikä esim. epävarma murrosikäinen, kun se steriloidaan. Ihan vaan varmuuden vuoksi.

Muusan juoksujen väli on aika tarkalleen 20 viikkoa. Seuraavat juoksut ovat siis tulossa syyskuussa. Muusa valmistelee juoksuja huolella, tästä hormonitoiminnasta kertoo noin kuukautta ennen juoksua tulevat isot finnit. Pari kuukautta juoksujen jälkeen Muusa on valeraskaana, eikä laisinkaan oma itsensä. Väliin jää ainoastaan yksi kuukausi, jolloin voi olla varma, että koira on oma itsensä, eikä missään hormonitoiminnan prosessissa. Leikkaamisajankohta on siis valittava huolella. Seuraava mahdollisuus olisi heinäkuussa. Mutta haluanko ottaa mätäkuun tulehdusriskin tai toipumisloman keskelle parasta treenikautta? Toisena vaihtoehtona on, että Muusa joutuu kestämään näiden juoksujen lisäksi vielä yhdet juoksut, joiden jälkeen se sitten steriloidaan joulukuussa.

Ei kommentteja: