sunnuntaina, syyskuuta 06, 2009

Muusa luonnetestissä

Muusa luonnetestattiin tänään Oulunkylässä.

Muusan tulokset:
I Toimintakyky: +1, kohtuullinen (+15 p.)
II Terävyys: +3, kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua (+3p)
III Puolustushalu: +1, pieni (+1p)
IV Taisteluhalu: -2, riittämätön (-20p)
V Hermorakenne: +1, hieman rauhaton (+35p)
VI Temperamentti: +1, erittäin vilkas (+15p)
VII Kovuus: +1, hieman pehmeä (+8p)
VIII Luoksepäästävyys: +3, hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin (+45p)
Laukauspelottomuus: - laukausaltis
Loppupisteet: 102

Tuomarit: Lea Yli-Suvanto & Tarja Matsuoi

Testin kulku

Luoksepäästävyys
Luoksepäästävyyttä mitataan koiran suhtautumisella vieraaseen, ystävällisesti käyttäytyvään ihmiseen. Koiran tulisi antaa tämän ottaa kontakti ja koskea itseensä.

Muusa on aina ollut luoksepäästävä ja avoin vieraita ihmisiä kohtaan ja tuomarin moikkaaminen oli oikein mallikelpoista.

Taisteluhalu
Taisteluhalu on koiran perinnöllinen halu käyttää ruumistaan leikkimieliseen (tai todelliseen) taisteluun saavuttaakseen haluamansa päämäärän. Tämä ilmenee useimmiten leikkimishaluna. Väsyessään fyysisesti koira jatkaa toimintaa nimenomaan taisteluhalunsa avulla. Luonnetestissä taisteluhalua mitataan erikoiskokeella, jossa tuomari leikkii koiran kanssa kepillä, rätillä tms. Kun koira kiinnostuu lelusta, aloitetaan taisteluleikki, joka lopuksi lopetetaan "kesken", jotta nähdään haluaako koira vielä jatkaa sitä oma-aloitteisesti.

Muusaa ei testissä kiinnostanut leikkiä laisinkaan, ei tuomarin, eikä minun kanssa. Jäi vähän harmittamaan, koska en tajunnut pyytää saada leikkiä koiran omilla leluilla, eikä tuomarikaan sitä ehdottanut. Omat lelut olisivat olleet odottamassa kentän laidalla, mutta olin itse jotenkin niin jännittynyt, että en tajunnut vaatia niitä. Sinänsä itse ominaisuus ei siitä muutu: Muusalla ei juuri ole taisteluhalua. Olen kuitenkin lähes varma, että olisin saanut sen retuuttamaan omia leluja (kuten vaikka treeneissä) ja näin ollen taisteluhalusta Muusa olisi saanut -1, eikä -2 kuten kävi.

Kelkka (toimintakyky)
Kelkalle kyhättyä epämääräistä ihmistä muistuttavaa hahmoa vedetään hiljalleen kohti koiraa. Hahmo vedetään lopuksi aivan ohjaajan luo. Koiran tulee pelätä hahmoa ja väistää sitä - varsinainen toimintakyky mitataan kelkan pysähdyttyä: miten nopeasti koira kokoaa itsensä, voittaa pelkonsa ja tulee tutkimaan sille peloittavaa "mörköä".

Muusan väistöreaktio oli voimakas, mutta se tuli sen jälkeen nopeasti ja oma-aloitteisesti katsomaan kelkkaa.

Hyökkäys (puolustushalu)
Puolustushalua testataan suorittamalla hyökkäys koiran kanssa kulkevaa ohjaajaa kohti. Puolustushalu on koiran perinnöllinen halu puolustaa laumaansa. Tätä kuten muitakin ominaisuuksia arvioitaessa pyritään luonnetestissä arvioimaan nimenomaan halua, ei opittua kykyä. Koiran toiminnan voimakkuus sen puolustaessa ohjaajaansa ei vaikuta arvosanaan, tärkeämpää on sen asema ohjaajaan ja hyökkääjään nähden.

Muusa oli sitä mieltä, että mamma saa hoitaa omat riitansa itse ja vetäytyi tilanteesta. Olin itseasiassa hieman yllättynyt, koska arkitilanteissa Muusa on osoittanut puolustushalua epämääräisten tunkeilijoiden lähennellessä. Sen sijaan hyökkääjän matkaan Muusa ei ollut todellakaan lähdössä, päin vastoin pisti hanttiin ihan kunnolla. Rauhoittui kuitenkin ja antoi hyökkääjän koskea itseään ja otti hyökkääjältä vastaa käskyjä.

Viittahahmo (kovuus) ja tyynyri (temperamentti)
Kovuudella tarkoitetaan koiran taipumusta muistaa sille epämiellyttäviä (ja muitakin) kokemuksia ja välttää niiden kohtaamista uudelleen. Temperamentti on koiran kyky havainnoida ympäristöään ja toimia sen mukaisesti. Kyse ei ole ainoastaan sen nopeudesta reagoida, vaan optimissaan koiran tulisi havaita kaikki siihen vaikuttavat ympäristön tapahtumat ilman viivettä ja reagoida niihin. Temperamentin ollessa liian korkealla, häiritsevät kaikki ympäristön tapahtumat sen keskittymistä tilanteisiin.

Nämä olivat testissä kujalla, jossa ensimmäisellä kierroksella ohjaajan kanssa kulkeva koira pelästytetettiin räväyttämällä viittahahmo sen eteen äkillisesti ja laskemalla kivillä täytety tynnyri sen perään. Muusa reagoi molempii nopeasti ja etenkin tynnyriin voimakkaasti. Toisella kierroksella viittahahmo oli jo suunnilleen unohtunut, mutta tynnyri ei todellakaan. Kesti jonkin aikaa, ennen kun sain Muusan tulemaan haistelemaan tynnyriä.

Pimeä huone (toimintakyky)
Ohjaaja menee koiraa peräänsä kutsuen heikosti valaistuun tilaan (kellari tms). Koira jää toisen tuomarin kanssa ulkopuolelle odottamaan kunnes ohjaaja on poistunut, ja se päästetään hetken kuluttua sisään. Koiran tulisi etsiä ohjaaja pimeästä ilman apua (kutsu tms).

Muusa löysi minut ilman apua ihan niin kuin pitääkin.

Seinä (terävyys)
Terävyys on koiran taipumusta reagoida aggressiivisesti sitä uhkaavaa ihmistä kohtaan. Mitä terävämpi koira on, sitä pienemmästä ärsytyksestä se käyttäytyy aggressiivisesti.
Terävyyttä arvioidaan kiinnittämällä koira lyhyellä taluttimella seinään ja ohjaaja poistuu näkyvistä. Koiran rauhotuttua alkaa toinen testituomareista lähestyä sitä ensin epäröiden, ja lopuksi selkeän uhkaavasti. Saavuttuaan koiran luo tuomari lopettaa uhkaamisen ja alkaa puhua koiralle ystävällisesti. Koiran tulee lopettaa kaikki aggressiivinen tai pelokas käyttäytyminen ja antaa nyt ystävällisen hyökkääjän koskea itseensä.

Muusa ei perääntynyt senttiäkään, vaan puolusti itseään agressiivisesti loppuun asti. Tuomari kertoi, että vielä siinä vaiheessa kun hän muuttui ystävälliseksi, Muusa tuijotti haastavasti. Muusa antoi kuitenkin silitellä itseään, eli Muusa on kohtuullisen terävä ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua.

Suhtautuminen ampumiseen
Luonnetestiin kuuluu aina kaksi 9mm pistoolilla ammuttua laukausta. Koiran tulisi säilyttää toimintakykynsä laukauksista huolimatta.

Muusa yritti paeta laukauksia, kuitenkaan reaktio ei ollut niin voimakas kuin olisin kuvitellut. Muusalle ammuttiin kolme kertaa, koska tuomarit pähkäilivät laukausalttiin ja laukausaran välillä. Nämäkin kolme ampumista Muusa kesti tolkuissaan ja palautui ihan hyvin laukauksista, arjessa todella paukkuaralta koiralta ihan hyvin :D

Rotumääritelmän mukainen pinseri olisi tällainen:
Toimintakyky: +1 ( +2)
Terävyys: +3
Puolustushalu: +3 (+2)
Taisteluhalu: +2
Hermorakenne: +2 ( +1)
Temperamentti : +3
Kovuus: +3 (+1)
Luoksepäästävyys: +2

Nyky-yhteiskuntaan sopivan pinserin ihanneluonne on seuraavanlainen:
Toimintakyky: +1
Terävyys: +1
Puolustushalu: +1 (-1, +3)
Taisteluhalu: -1 (- 2)
Hermorakenne: +1 (+2)
Temperamentti : +3 (+2)
Kovuus: +1 (+3)
Luoksepäästävyys: +3 (+2)


Mitään varsinaisia yllätyksiä ei testissä tullut. Itseäni ei niin ilostuta Muusan terävyys (+3) yhdistettynä ylivilkkauteen (+1) ja pehmeyteen (kovuus +1). Tietenkin nämä ovat ominaisuuksia, joita en ole voinut olla huomaamatta jo aiemmin ja joiden kanssa on vaan ollut pakko opetella tulemaan toimeen.

Muusa on haastava harrastuskoira, koska sillä ei ole taisteluhalua. Myös ylitsepursuava vilkkaus hankaloittaa Muusan keskittymistä harrastamiseen. Tästä huolimatta olen onnistunut motivoimaan ja palkkaamaan Muusaa erilaisissa harrastustilanteissa ja näin aiomme jatkaa tulevaisuudessakin. Välillä vaan ohjaaja repii hiuksia, ei muuta :D

On kuitenkin pakko myöntää, että iän myötä Muusan ominaisuuksista on tullut enemmän esille myös niitä ei toivottuja. Muusa saattaa esimerkiksi käydä vieraiden (ja tuttujen) koirien päälle kuin yleinen syyttäjä yllättävissä tilanteissa tai jos se on muuten vaan kierroksilla (terävyys). Muusan on välillä todella vaikea keskittyä (temperamentti, hermorakenne), Muusa on paukkuarka (laukausalttius, hermorakenne) ja Muusa on "hieman pehmeä" (kovuus).

Positiivista tuloksissa oli, että Muusa on vain hieman pehmeä ja se hermorakennekin on vain hieman rauhaton. Lisäksi olen iloinen, että Muusan toimintakyky on kuitenkin kohtuullinen (vaikka se testissä kuormittukin aika paljon loppua kohden). Se, että Muusa on hyväntahtoinen, luoksepäästävä ja avoin on suorastaa pelastus ottaen huomioon sen muut ominaisuudet.

Muusan testi on kuvattu videolle, yritän saada senkin laitettua tänne.

Ei kommentteja: